Yritysideoita usealta alalta

Kukkaruukkua kastellaan, taustalla kirjoja ja säästöpossu.

Tempon yritysvalmennuksissa unelmoitiin omasta ravintolasta, siivousyrityksestä, kauneushoitolasta ja parturi-kampaamosta. Asiakkaat halusivat perustaa konsulttiyrityksiä maatalouteen, kestävään kehitykseen tai it-alalle. Valmennuksissa oltiin jo pitkällä perustamassa kielikoulua, tekstiilituotantoa ja erilaisia, usein oman aikaisemman kotimaan tuotteita Suomeen tuovia yrityksiä. Yritysideat vaativat kypsyttelyä, mutta osa käynnistyi jo hankkeen aikana.

Valmennuksissa on kirjattu yhteensä 60 erilaista ammattia tai alaa, joita asiakkaat edustavata ja joiden pohjalta unelmoitiin uusia yrityksiä tai urapolkua Varsinais-Suomessa. Insinöörit, lääkärit, taiteilijat ja toimittajat pohtivat yrityksen perustamista Suomessa. Joillakin oli kokemusta yritystoiminnasta aikaisemmasta kotimaastaan, joillakin haave oli herännyt vasta Suomessa ja joku ei ollut saanut alan töitä ja halusi siksi työllistää itse itsensä. Osa Tempon asiakkaista oli suorittanut peruskoulua vastaavan tutkinnon, mutta asiakkaissa huomattavalla osalla oli ylempi korkeakoulututkinto. Emme kirjanneet koulutuksen tasoa, jos se ei ollut valmennuksen kannalta oleellista, joten ihan tarkkaa määrää maistereista ja tohtoreista meille ei ole. Valmennuskertoja oli yhteensä 168, joista noin kolmannes tuli tapaamiseen myös toisen tai kolmannen kerran. Valmennukset perustuivat meidän valmennusmalliin, josta on jo aikaisemmin kirjoitettu blogissa mm. Kiitos käynnistä valmennuksessa – Tempon valmennusmalli (16.9.2022).

Yritysneuvojalle, kielikouluun tai lisää alan työkokemusta

Olemme kirjanneet valmennuksissa ohjeita, joilla asiakas jatkoi meiltä eteenpäin. Niistä löytyi kolme kategoriaa: ota yhteys yritysneuvojaan tai vastaavaan palveluun, kehitä kielitaitoa tai hanki haaveilemasi yrityksen alan työkokemusta ja muuta osaamista lisää. Jokaisen valmennettavan kanssa jatkopolut olivat erilaisia. Osalle yritys oli vielä kaukainen haave, kun toisella oli jo toimipaikka katsottuna. Näistä lähtökohdista valmennuksen tuki vaihteli. Osa varasi siltä istumalta ajan paikalliseen yritysneuvontaan. Joidenkin kanssa tehtiin yhdessä laskelmia tulevan yrityksen kannattavuudesta kun joku tarvitsi tietoa starttirahasta ja verotuksesta. Joku päätyi usean valmennuskerran jälkeen hankkimaan lisää työkokemusta alalta. Olemme rakentaneet yrittäjyyden verkkokurssin vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin ja toiveisiin.

Satu Riikonen, VTM, lehtori, Humanistinen ammattikorkeakoulu

Last modified: 28.2.2022