Yritysvalmennus kansainvälisille osaajille siirtyi verkkoon

Henkilö puhuu tietokoneelle, jossa on käynnissä videopalaveri. Blogitekstin yritysvalmennus kuvituskuva.

Koronavuoden seurauksena Tempo-hankkeessa toteutettava valmennus on siirtynyt verkkoon. Yritysideaa pohtivat ulkomaalaistaustaiset henkilöt, joille suomen kieli tai toimintatavat eivät ole tuttuja, saavat tällä hetkellä sekä yksilö- että ryhmävalmennusta verkkovälitteisesti. Verkkovalmennus on joskus turhauttavaa, mutta nopeus on sen hyvä puoli. Kuuntelu ja läsnäolo onnistuvat myös verkossa, jos niihin haluaa keskittyä.

Verkkovalmennus on tehokasta. Kun sekä valmentajat että asiakas ovat koneen ääressä, saadaan asioita saman tien eteenpäin. Liiketoimintasuunnitelman ongelmakohtiin voi tarttua heti, kun valmennettava jakaa näytön. Heikosti suomen kieltä osaavaa asiakasta auttaa se, että hän voi näyttää päänvaivaa aiheuttavat kohdat. Kaikkea ei tarvitse selittää. Valmennettava haluaa usein esitellä liikeideansa nettisivut tai niiden luonnoksen. Yhteystietoja löytyy helposti ja niiden jakaminen onnistuu ketterästi.

 

Osallistuminen ryhmävalmennukseen verkossa vaatii rohkeutta

Verkossa valmennetaan etukäteen sovittujen yksilövalmennusten lisäksi myös pienryhmiä. Avoimet keskiviikkovalmennukset eivät vaadi ennakkoilmoittautumista vaan mukaan voi hypätä matalalla kynnykseltä. Näissä verkkovalmennuksissa vaaditaan osallistujalta rohkeutta esittää asiansa tuntemattomassa ryhmässä. Toisaalta yrittäjyys vaatii rohkeutta ja järjestetyissä verkkotapaamisissa sitä on hyvä kartuttaa. Ryhmävalmennuksiin osallistuu yrittäjäksi tahtovia sekä yrittäjiä, kaikille on yhteistä se, että he haluavat kehittyä ja kehittää omaa liikeideaansa.  Vertaistuki ryhmävalmennuksissa on ollut hienoa, ideoita on lähtenyt lentoon ja LinkedIn-profiilien yhteystietoja on vaihdettu taajaan. Verkostoituminen tapahtuu näinä aikoina keittiönpöydän äärestä.

 

Onnistuneen vuorovaikutuksen rakentaminen verkkovalmennuksessa

Läsnäolo ja kohtaaminen onnistuu verkossakin, mutta se vaatii kärsivällisyyttä ja keskittymistä. Tempon verkkovalmennuksen kamerat ovat käynnissä. Eleet ja ilmeet helpottavat vieraan kielen ymmärtämistä. Kasvojen näkeminen on merkityksellistä ja syventää vuorovaikutusta. Muutamalla niksillä videokuvasta saa niin selkeän (HS 2020) että kysyvä ilme tai innostus välittyy verkon yli toisen ihmisen kotiin. Arvostava kuuntelu onnistuu myös verkossa.

Välillä kuva pysähtyy, ääni katkeilee ja joku tipahtaa tapaamisesta. Joskus sekä valmentajan että asiakkaan kärsivällisyyttä koetellaan, kun tekniikka pettää. Valmennukseen varatusta tunnista suuri osa saattaa kulua ”kuuluuko sinne?” – huuteluun. Kun vihdoin saadaan yhteys auki, on tärkeä keskittyä olennaiseen eli siihen, miten tukea valmennettavan seuraavia askelia kohti yrittäjyyttä. Kiirettä kannattaa silti välttää. Tavoitteiden asettaminen tarpeeksi selkeiksi ja yksinkertaisiksi edistää lyhyenkin valmennuksen onnistumisen. Usein pelkkä kuuntelu ja motivointi riittää tuomaan valmennettavalle hyvän mielen.

 

Satu Riikonen, VTM, lehtori, Humanistinen ammattikorkeakoulu/Tempo-hanke

Last modified: 5.3.2021